Phone: 211 013 2857 - Mobile: 697 168 3352 it@esupport.gr

Η απομακρυσμένη εργασία έχει σαφή πλεονεκτήματα καθώς και μειονεκτήματα και είτε είστε υπέρ είτε όχι, εξακολουθεί να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Είναι τρελοί καιροί και η κρίση υγείας που αντιμετωπίζουμε είναι πραγματικός κίνδυνος. Λαμβάνοντας υπόψη ότι, εάν μπορούμε να εργαζόμαστε από το σπίτι, θα πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς. Αλλά δεν συμμετέχω στη συζήτηση για την εξ αποστάσεως εργασία αυτή τη στιγμή. Αυτό το ιστολόγιο δεν έχει σκοπό να σας πείσει να εργάζεστε από το σπίτι, αλλά να σας βοηθήσει να εργάζεστε καλύτερα από το σπίτι.

Δουλεύω από το σπίτι για την Computer Services ltd εδώ και περίπου τρεισήμισι χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έχω προσαρμοστεί αρκετά καλά στο απομακρυσμένο εργασιακό περιβάλλον. Αυτό που πρόκειται να κάνω λοιπόν είναι να μοιραστώ μερικές στρατηγικές και συμβουλές που βρήκα χρήσιμες και με βοήθησαν να βελτιώσω την παραγωγικότητά μου και τη συνολική μου ευτυχία ενώ εργάζομαι από το σπίτι.

Ακολουθούν λοιπόν οι κορυφαίες συμβουλές μου για αποτελεσματική εργασία από το σπίτι:

1. ΑΠΟΔΕΧΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΓΙΑ ΣΑΣ ΚΑΘΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Η πιο σημαντική συμβουλή που μπορώ να σας δώσω είναι να αγνοήσετε οποιαδήποτε συμβουλή δεν λειτουργεί για εσάς. Μην αισθάνεστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσετε οποιεσδήποτε στρατηγικές που είναι δύσκολο να εφαρμοστούν για εσάς ή αν απλώς δεν λειτουργούν για εσάς.

Το να εργάζομαι από καφετέρια ή συνεργατικό χώρο δεν μου λειτούργησε. Ένιωθα πιο άνετα όταν δούλευα από το σπίτι μου, οπότε σταμάτησα να δουλεύω από καφετέριες αφού το δοκίμασα για μερικές μέρες. Μια άλλη πρόταση που δεν μου βγήκε ήταν να ντυθώ για δουλειά. Δεν ήταν φυσικό να ντυθώ και μετά να μείνω σπίτι. Επιπλέον, θα προτιμούσα να χρησιμοποιήσω αυτά τα 10 λεπτά που χρειάζονται για να ντυθώ για να προγραμματίσω τη μέρα μου.
Μην πιέζετε τον εαυτό σας εάν κάτι δεν σας φαίνεται φυσικό. Το να κάνετε τα πράγματα είναι ο κύριος στόχος, επομένως, υιοθετήστε μόνο εκείνες τις προτάσεις που σας βοηθούν να επιτύχετε αυτόν τον στόχο.

2. ΕΧΕΤΕ ΕΝΑΝ ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Όταν άρχισα να δουλεύω από το σπίτι, δούλευα κυριολεκτικά από κάθε μέρος του διαμερίσματός μου. Δούλευα από τον καναπέ, την τραπεζαρία, το κρεβάτι, ακόμη και το πάτωμα. Αν και η ευελιξία ήταν καλή, δυσκολευόμουν όλο και περισσότερο να κλείσω από τη δουλειά. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν υπήρχε ξεκάθαρο όριο μεταξύ εργασίας και σπιτιού. Ολόκληρο το σπίτι μου ήταν ο χώρος εργασίας μου, οπότε η δουλειά δεν έφυγε ποτέ από το μυαλό μου.
Όλα αυτά άρχισαν να αλλάζουν αφού δημιούργησα έναν ειδικό χώρο εργασίας. Ο χώρος εργασίας μου αποτελείται από ένα γραφείο, μια καρέκλα gamer και μια τσάντα φασολιών. Αυτός ο χώρος είναι το γραφείο μου στο σπίτι και η δουλειά μου δεν βγαίνει από αυτόν τον χώρο. Αυτό μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, αλλά συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της δουλειάς και της προσωπικής μου ζωής.

3. ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Όταν βρίσκεστε στο γραφείο, είναι εύκολο να δείτε ποιοι είναι στο γραφείο τους, αν είναι απασχολημένοι και τι κάνουν. Ως απομακρυσμένος εργάτης, δεν έχεις αυτή την πολυτέλεια. Παρόλο που μπορεί να έχετε πρόσβαση στο ημερολόγιο της ομάδας σας, μπορεί να μην ξέρετε ποτέ με βεβαιότητα τι κάνουν. Οι συναντήσεις τους μπορεί να υπερβούν, μπορεί να προκύψουν απροσδόκητα ζητήματα ή μπορεί να εργάζονται ενεργά, παρόλο που το ημερολόγιό τους δείχνει ότι είναι ελεύθεροι.
Επομένως, τα μηνύματα που στέλνετε στην ομάδα σας ενδέχεται να μην λαμβάνουν άμεσες απαντήσεις. Και αυτό είναι εντάξει. Οι συμπαίκτες σας θα επικοινωνήσουν μαζί σας όταν μπορούν. Μόλις συνηθίσετε αυτή την ασύγχρονη επικοινωνία, θα νιώσετε πολύ καλύτερα όταν εργάζεστε από το σπίτι.

4. ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΑΣ

Κάθε μέλος της ομάδας σας είναι υπόλογο, όχι μόνο στην ομάδα αλλά και στην εταιρεία. Η απομακρυσμένη εργασία δεν αποτελεί δικαιολογία για να τα ελέγχετε κάθε ώρα. Καθιερώστε μια απλή διαδικασία που όλοι μπορούν να ακολουθήσουν. Έχετε καθημερινά ή εβδομαδιαία stand up και χρησιμοποιήστε αυτήν την ευκαιρία για να αντιμετωπίσετε τυχόν εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίσει η ομάδα σας. Αντί να ελέγχετε την ομάδα σας κάθε τόσο, εστιάστε στην άρση των εμποδίων.
Εμπιστευτείτε την ομάδα σας για να ολοκληρώσει τη δουλειά της και η ομάδα σας θα ανταποδώσει την εμπιστοσύνη σας με εξαιρετική δουλειά, παρόλο που μπορεί να εργάζεται εξ αποστάσεως.

5. ΚΑΝΤΕ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ

Στο γραφείο συνήθως κάνεις διαλείμματα χωρίς καν να το καταλάβεις. Η γρήγορη συνομιλία με τον συνάδελφό σας μπορεί να γίνει εφαπτομένη και να καταλήξετε να χτυπήσετε το αεράκι. Ή στο δρόμο της επιστροφής από το διάλειμμα για καφέ, σταματάς στο γραφείο ενός συναδέλφου. Αλλά όταν δουλεύεις από το σπίτι, δεν έχεις τέτοιες ευκαιρίες. Οι συναντήσεις σας γίνονται στο γραφείο σας, το διάλειμμα για καφέ γίνεται στο γραφείο σας, μερικές φορές ακόμη και το μεσημεριανό γεύμα είναι στο γραφείο σας.

Το να κάθεσαι στο γραφείο σου όλη μέρα, να κοιτάς την οθόνη σου είναι ανθυγιεινό. Πρέπει λοιπόν να κάνετε διαλείμματα. Αντί να έχετε ένα μεγάλο μπουκάλι νερό στο γραφείο σας, κρατήστε ένα μικρό ποτήρι. Αυτό θα σας αναγκάσει να σηκωθείτε για να ξαναγεμίσετε. Κρατήστε τα σνακ σας στην κουζίνα και αυτό θα σας δώσει έναν ακόμη λόγο να σηκωθείτε από το γραφείο σας.
Διασκορπίστε τη δουλειά σας με μικρά διαλείμματα για να τεντώσετε, να χαλαρώσετε τα μάτια σας και να ξεκουράσετε το μυαλό σας. Η απομακρυσμένη εργασία θέλει διαλείμματα και δεν είναι μόνο καλό για το σώμα σας, αλλά επίσης σας βοηθά να επιστρέψετε στη δουλειά σας ανανεωμένοι και μπορεί να πυροδοτήσει νέες ιδέες.

6. ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΑΝ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΣΤΕ

Η απομακρυσμένη εργασία μπορεί να είναι δύσκολη επειδή δεν έχετε πολλές ευκαιρίες για διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις με την ομάδα σας. Συνδυάστε το με την ασύγχρονη επικοινωνία και μπορεί να νιώσετε μόνοι. Αυτό είναι ένα πολύ πραγματικό πρόβλημα και μπορεί να οδηγήσει σε ένα αίσθημα απομόνωσης. Αυτό δεν θα είναι μόνο κακό για την παραγωγικότητά σας, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει σοβαρά την ψυχική σας υγεία.
Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθείτε στους φίλους της δουλειάς σας εάν αισθάνεστε ποτέ μόνοι ή απομονωμένοι. Είναι επίσης καλή ιδέα να προγραμματίζετε περιστασιακά συνομιλίες για να κοινωνικοποιηθείτε και να χτυπήσετε το αεράκι με την ομάδα σας.

7. ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΟΥΣΙΚΗ

Δεν αρέσει σε όλους να ακούν μουσική ενώ εργάζονται. Τα πρώτα δύο χρόνια ούτε εμένα μου άρεσε. Αλλά πριν από περίπου ένα χρόνο, βρήκα μουσική που με βοήθησε πραγματικά να συγκεντρωθώ. Σήμερα ακούω τακτικά μπαρόκ μουσική όταν δουλεύω. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ορκίζονται στην αποτελεσματικότητα της κλασικής μουσικής στη συγκέντρωση, αλλά εγώ δεν το κάνω. Απλώς λειτουργεί για μένα και ξέρω άλλους που ακούνε χιπ χοπ ή ροκ ενώ δουλεύουν.
Δεν ακούω μουσική όταν το έργο απαιτεί σκόπιμη σκέψη, όπως ανάλυση ή υπολογισμούς. Αλλά για συνήθεις εργασίες όπως η εισαγωγή δεδομένων, οι ενημερώσεις αναφορών και η σύνταξη ιστολογίου, θεωρώ ότι η μπαρόκ μουσική με βοηθά να συγκεντρώνομαι και να είμαι παραγωγικός. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, ακούω κυρίως τις συνθέσεις των Bach, Handel και Vivaldi.
Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα του να φοράτε τα ακουστικά σας ενώ πατάτε μακριά στο πληκτρολόγιο είναι ότι δείχνει στην οικογένειά σας ότι είστε σκληροί στη δουλειά και είναι λιγότερο πιθανό να σας ενοχλήσουν.

8. ΦΤΙΑΞΤΕ ΜΙΑ ΛΙΣΤΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ

Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν το περιβάλλον του σπιτιού όχι πολύ ευνοϊκό για την εργασία, επειδή υπάρχουν πολλοί περισπασμοί. Επιπλέον, ως απομακρυσμένος εργαζόμενος, θα εξαρτάστε από μηνύματα και email για συνεργασία. Αυτό μπορεί να προκαλέσει υπερφόρτωση ειδοποιήσεων και μπορείτε εύκολα να πλημμυρίσετε από εργασίες, αιτήματα και FYI. Είναι τόσο εύκολο να χαθείς σε όλες τις ειδοποιήσεις και περισπασμούς γύρω σου, που ούτε καν θα το καταλάβεις. Και στο τέλος της ημέρας, μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι το μόνο που κάνατε εκείνη την ημέρα ήταν να απαντάτε σε μηνύματα.
Ένα σχέδιο θα σας βοηθήσει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι σε αυτό που πρέπει να κάνετε. Θα υπάρχουν περισπασμοί και περιστασιακές διακοπές, αλλά μπορείτε πάντα να ανατρέχετε στη λίστα σας και να επιστρέψετε σε αυτό που χρειάζεται την προσοχή σας. Επίσης, η διαγραφή των στοιχείων που αναφέρονται στη λίστα υποχρεώσεων θα σας δώσει μια αίσθηση ολοκλήρωσης και θα σας παρακινήσει να συνεχίσετε. Γενικά χρησιμοποιώ τη λειτουργία λίστας ελέγχου στην κάρτα Trello για τη διαχείριση των ημερήσιων και εβδομαδιαίων στοιχείων ενεργειών μου. Αλλά μερικές φορές πηγαίνω στο παλιό σχολείο και χρησιμοποιώ σημειωματάριο και στυλό.

9. ΑΠΟΔΕΧΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ

Η απομακρυσμένη εργασία επιτρέπει να έχετε ρεπό. Είναι εντάξει εάν περιστασιακά νιώθετε αντιπαραγωγικοί και δεν είστε σε θέση να πραγματοποιήσετε αυτό που έχετε ορίσει για τον εαυτό σας. Όλοι έχουν κακές μέρες και δεν πρέπει να νικήσεις τον εαυτό σου γι’ αυτό. Μερικές μέρες θα είστε ιδιαίτερα παραγωγικοί και θα καταφέρετε πολλά, ενώ άλλες μέρες μπορεί να μην είστε τόσο παραγωγικοί. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.
Εάν δεν αισθάνεστε παραγωγικοί, δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε, κάντε ένα διάλειμμα και απομακρυνθείτε από την οθόνη. Πηγαίνετε μια βόλτα, διαβάστε ένα βιβλίο ή βγείτε έξω για μεσημεριανό γεύμα και επιστρέψτε ξανά στη δουλειά. Αλλά αν συνεχίσετε να αγωνίζεστε, είναι απολύτως εντάξει. Ενημερώστε την ομάδα σας για αυτό και καλέστε το μια μέρα νωρίτερα. Όταν αισθάνεστε παρακινημένοι και σούπερ παραγωγικοί, θα αντισταθμίσετε εύκολα τις διακοπές σας.