Phone: 211 013 2857 - Mobile: 697 168 3352 it@esupport.gr

Μέχρι το 2025 το παγκόσμιο κόστος για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 10,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Για να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε την κλίμακα αυτού του αριθμού, το ΑΕΠ της Ιαπωνίας, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, είναι σε σύγκριση με 5,06 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η κυβερνοασφάλεια είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο θέμα. Οι επιχειρήσεις πρέπει να θέσουν πολλούς ελέγχους ασφαλείας, πολιτικές, διαδικασίες και εργαλεία για την ασφάλεια των δεδομένων και των λειτουργιών τους. Όμως, παρά τις καλύτερες προσπάθειές τους, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αυξάνονται ταχύτερα και προκαλούν μεγαλύτερη οικονομική ζημιά στους οργανισμούς από ποτέ.

Είναι ενδιαφέρον ότι το 95% των συμβάντων στον κυβερνοχώρο μπορεί να ανιχνευθεί σε ανθρώπινο λάθος . Αυτό σημαίνει ότι η τακτική εκπαίδευση των εργαζομένων σχετικά με τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο και η ενθάρρυνση τους να παραμείνουν σε επαγρύπνηση μπορεί να μειώσει σημαντικά τα περιστατικά ασφάλειας στον κυβερνοχώρο που οδηγούν σε παραβιάσεις της ασφάλειας.

ΠΩΣ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟ;

Η εκπαίδευση των εργαζομένων σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο δεν είναι ένα έργο που γίνεται εφάπαξ. Ο στόχος της εκπαίδευσης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι να δημιουργήσει μια κουλτούρα με συνείδηση ​​της ασφάλειας που δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να λάβουν ενεργό μέρος στην ασφάλεια και να συμβάλουν στον μετριασμό των κινδύνων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Μια τέτοια κουλτούρα με επίγνωση της κυβερνοασφάλειας μπορεί να ενσταλαχθεί μέσω της τακτικής εκπαίδευσης ευαισθητοποίησης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και της προώθησης συμπεριφορών που συμβάλλουν σε μια ασφαλή και ασφαλή υποδομή τεχνολογίας πληροφοριών.

Ωστόσο, η συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων και η διασφάλιση ότι υιοθετούν ενεργά ασφαλείς πρακτικές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο είναι μια πρόκληση. Το κλειδί είναι να προκληθεί δέσμευση στην εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Το να διατηρούνται τα πράγματα απλά και επαναλαμβανόμενα, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να εξασκούνται μόνοι τους, βοηθά να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία μιας κουλτούρας ασφάλειας.

Για να σας βοηθήσουμε να ξεκινήσετε, ακολουθεί ένα απλό σχέδιο κυβερνοασφάλειας τριών σημείων:

 • Προστατέψτε τη συσκευή σας
 • Προστατέψτε τους λογαριασμούς σας
 • Προστατέψτε τις πληροφορίες σας

Στις ακόλουθες ενότητες, περιγράφεται λεπτομερώς πώς μπορείτε να ολοκληρώσετε κάθε ένα από τα βήματα.

1. ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΣΑΣ

Οι υπολογιστές και τα smartphone είναι απαραίτητα εργαλεία του σύγχρονου εργατικού δυναμικού. Κάθε σύγχρονος εργαζόμενος συνδέεται με το εταιρικό δίκτυο και το Διαδίκτυο μέσω επιτραπέζιου υπολογιστή, φορητού υπολογιστή ή smartphone. Αν και αυτή η συνδεσιμότητα είναι απαραίτητη για να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους, ανοίγει επίσης τις συσκευές σε πιθανές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

προγραμματιστής πληκτρολογώντας κώδικα που είναι ορατός στην οθόνη φορητού υπολογιστή
Ακολουθούν τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποτρέψετε κυβερνοεπιθέσεις στις συσκευές σας:

 • ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΗ

Οι εταιρείες λογισμικού και οι προγραμματιστές κυκλοφορούν τακτικά ενημερώσεις κώδικα και ενημερώσεις για το λογισμικό και τις εφαρμογές τους για να βελτιώσουν τη λειτουργικότητα, τη χρηστικότητα ή την απόδοση. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι ενημερώσεις κώδικα και ενημερώσεις διορθώνουν επίσης ευπάθειες ασφαλείας. Η διατήρηση της συσκευής σας ενημερωμένη με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις κώδικα διασφαλίζει ότι η συσκευή και το λογισμικό σας είναι ασφαλή από γνωστά τρωτά σημεία.

Αυτός είναι ένας απλός τρόπος για να προστατεύσετε τη συσκευή σας από εκμεταλλεύσεις ευπάθειας . Ένα συνηθισμένο παράδειγμα τέτοιας εκμετάλλευσης ήταν η επίθεση ransomware WannaCry . Χρησιμοποίησε μια ευπάθεια στο λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows. Οι συσκευές που δεν είχαν εγκαταστήσει την ενημερωμένη έκδοση κώδικα ασφαλείας μολύνθηκαν και κρατήθηκαν ως λύτρα.

Επομένως, βεβαιωθείτε ότι οι συσκευές και οι εφαρμογές σας είναι πάντα ενημερωμένες με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις κώδικα και ενημερώσεις.

 • ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΚΑΚΟΒΟΥΛΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

Κακόβουλο λογισμικό είναι οποιοδήποτε κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να εκμεταλλευτεί ή να βλάψει τη συσκευή, το δίκτυο ή την υπηρεσία σας. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κακόβουλου λογισμικού, όπως ιοί, ιούς τύπου worm ή trojan που ταξινομούνται με βάση τον τρόπο εξάπλωσής τους. Αυτά τα κακόβουλα προγράμματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαφορετικούς σκοπούς, όπως η απόκτηση μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης, η κλοπή δεδομένων ή η διακοπή της κανονικής λειτουργίας μιας συσκευής ή λογισμικού.

Όπως αναφέραμε στην προηγούμενη ενότητα, το κακόβουλο λογισμικό συχνά παραδίδεται μέσω λήψεων, αλλά η πιο κοινή μέθοδος παράδοσης κακόβουλου λογισμικού είναι μέσω email. Στην πραγματικότητα, πάνω από το 75% του κακόβουλου λογισμικού παραδίδεται μέσω email.

Με το να είστε απλώς προσεκτικοί και να μην κάνετε κλικ σε ύποπτους συνδέσμους και συνημμένα σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα, θα είστε σε θέση να αποτρέψετε τις περισσότερες από τις κοινές μολύνσεις από κακόβουλο λογισμικό.

 • ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΙ ΚΑΤΕΒΑΖΕΤΕ

Μια κοινή μέθοδος παράδοσης κακόβουλου λογισμικού είναι μέσω λήψεων. Μέχρι τώρα, πιστεύω ότι όλοι γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να κατεβάζουμε τίποτα από σκιερούς ιστότοπους. Ωστόσο, συχνά ακόμη και νόμιμοι ιστότοποι προσφέρουν λογισμικό που συνοδεύεται από bloatware , adware ή spyware.

Επομένως, αποφύγετε τη λήψη λογισμικού και εφαρμογών από ιστότοπους που δεν γνωρίζετε. Εάν πρέπει να κατεβάσετε οτιδήποτε, κάντε το από αξιόπιστους ιστότοπους όπως το Ninite . Ωστόσο, η καλύτερη επιλογή είναι να απευθυνθείτε στον ειδικό υποστήριξης IT, καθώς θα είναι σε θέση να σας βοηθήσει με λήψεις και εγκαταστάσεις σύμφωνα με τις πολιτικές ασφαλείας και τις βέλτιστες πρακτικές του οργανισμού σας.

 • ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΙΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟ

Ένα antivirus είναι η πρώτη γραμμή άμυνας για κάθε οργανισμό. Προστατεύει τους χρήστες που μπορεί εν γνώσει ή εν αγνοία τους να κάνουν κλικ σε κακόβουλους συνδέσμους ή συνημμένα. Τα προγράμματα προστασίας από ιούς προσφέρουν σάρωση και αυτόματο καθαρισμό κακόβουλων αρχείων και εφαρμογών σε πραγματικό χρόνο, δίνοντας στους υπαλλήλους ηρεμία, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν την επιχείρησή τους χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν συνεχώς για κακόβουλους ιστότοπους ή ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το λογισμικό προστασίας από ιούς χρησιμοποιεί αρχεία υπογραφής που περιέχουν μια λίστα με γνωστά κακόβουλα αρχεία και κακόβουλο λογισμικό. Αυτά τα αρχεία ενημερώνονται τακτικά για να αντικατοπτρίζουν τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με νέες απειλές. Επομένως, είναι σημαντικό να διατηρείτε ενημερωμένο το λογισμικό προστασίας από ιούς, ώστε η συσκευή σας να προστατεύεται επαρκώς από όλα τα γνωστά κακόβουλα προγράμματα.

 • ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΥΣΚΕΥΗΣ

Η απώλεια ή η κλοπή μιας συσκευής είναι ένας κοινός κίνδυνος για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ειδικά μεταξύ απομακρυσμένων εργαζομένων που εργάζονται από καφετέριες και παρόμοια καταστήματα και για ψηφιακούς νομάδες που ταξιδεύουν πολύ. Οι κλεμμένες συσκευές αποτελούν μεγάλο κίνδυνο καθώς μπορούν να δώσουν στους εισβολείς πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, εσωτερικό δίκτυο και πόρους cloud.

Αυτός ο κίνδυνος απώλειας ή κλοπής συσκευών μπορεί να μετριαστεί με κρυπτογράφηση της συσκευής . Οι κρυπτογραφημένες συσκευές διασφαλίζουν ότι τα δεδομένα της συσκευής είναι ασφαλή και εμπιστευτικά ακόμη και αν ένας εισβολέας αποκτήσει φυσική πρόσβαση στη συσκευή. Αν και η κρυπτογράφηση δεν μπορεί να αποτρέψει τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, διασφαλίζει την εμπιστευτικότητα και το απόρρητο.

 • ΑΣΦΑΛΙΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΑΣ

Τα δίκτυα υπολογιστών είναι πολύπλοκα συστήματα και όσο περισσότερες συσκευές είναι συνδεδεμένες σε αυτά, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος παραβιάσεων της ασφάλειας. Ενώ τα δίκτυα στο γραφείο προστατεύονται επαρκώς από μια σειρά μέτρων ασφαλείας δικτύου , τα οικιακά δίκτυα δεν έχουν το ίδιο επίπεδο ασφάλειας.

Επομένως, όταν εργάζεστε από το σπίτι, μπορείτε να κάνετε τα ακόλουθα πράγματα για να ασφαλίσετε τα δίκτυά σας:

Βεβαιωθείτε ότι όλες οι συσκευές χρησιμοποιούν WPA2 (Wi-Fi Protected Access II).
Χρησιμοποιήστε εικονικό διαχωρισμό για να δημιουργήσετε ένα αποκλειστικό τμήμα δικτύου για εργασία.
Χρησιμοποιήστε αξιόπιστες πηγές για λήψη και εγκατάσταση του υλικολογισμικού, των ενημερώσεων και των ενημερώσεων κώδικα για τον εξοπλισμό δικτύου.
Χρησιμοποιήστε ένα τείχος προστασίας για την προστασία του δικτύου από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.
Εάν το οικιακό δίκτυο διαθέτει συσκευές IoT, συνδέστε τις σε ένα ξεχωριστό τμήμα δικτύου .

2.ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΑΣ

Η προστασία της συσκευής σας είναι μόνο μέρος της μάχης, καθώς οι περισσότερες από τις κυβερνοεπιθέσεις στοχεύουν τους λογαριασμούς χρηστών μέσω κλοπής διαπιστευτηρίων, πρωτοκόλλου απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας, επιθέσεων κωδικού πρόσβασης κ.λπ. Οι λογαριασμοί χρηστών μπορούν να προστατευτούν επαρκώς χρησιμοποιώντας τα ακόλουθα βήματα:

 • ΧΡΗΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ (MFA)

Ο έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων είναι μια μέθοδος που, εκτός από το συνδυασμό ονόματος χρήστη-κωδικού πρόσβασης, χρησιμοποιεί πρόσθετους παράγοντες για την επαλήθευση της ταυτότητας του χρήστη. Οι πρόσθετοι παράγοντες μπορεί να είναι βιομετρικά στοιχεία, όπως το δακτυλικό αποτύπωμα ή η αναγνώριση προσώπου ή ένας κωδικός πρόσβασης μίας χρήσης (OTP) που αποστέλλεται στο τηλέφωνό σας.

Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο MFA που χρησιμοποιεί ένα OTP που αποστέλλεται στο τηλέφωνο μέσω SMS ή δημιουργείται από μια εφαρμογή ως δεύτερο παράγοντα ελέγχου ταυτότητας. Αυτός ο πρόσθετος παράγοντας ελέγχου ταυτότητας καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για τους χάκερ να εισβάλουν σε λογαριασμούς χρηστών ακόμα κι αν αποκτήσουν πρόσβαση στον συνδυασμό ονόματος χρήστη-κωδικού πρόσβασης.

 • ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΙΚΟΝΙΚΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ (VPN).

Ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN) επεκτείνει το ιδιωτικό εταιρικό σας δίκτυο μέσω του δημόσιου δικτύου, επιτρέποντάς σας να έχετε ασφαλή πρόσβαση στους εταιρικούς πόρους σας από οποιαδήποτε τοποθεσία. Δημιουργεί μια ασφαλή, κρυπτογραφημένη σύνδεση για να αποτρέψει την έκθεση της κυκλοφορίας ιστού που περιέχει προσωπικές πληροφορίες ή ευαίσθητα δεδομένα στο δημόσιο Διαδίκτυο.

Το VPN είναι ένα απαραίτητο εργαλείο ασφάλειας για τις επιχειρήσεις. Αφενός, επιτρέπει στους υπαλλήλους να έχουν ασφαλή πρόσβαση σε εταιρικούς πόρους από οποιαδήποτε τοποθεσία και, αφετέρου, προστατεύει την υποδομή του οργανισμού από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση και κατασκοπεία.

Το VPN είναι απολύτως απαραίτητο κάθε φορά που χρησιμοποιείτε ένα δημόσιο δίκτυο, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για επαγγελματικούς ή προσωπικούς σκοπούς.

 • ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΕΝΑΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΚΩΔΙΚΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

Μια ισχυρή πολιτική κωδικού πρόσβασης είναι μία από τις βασικές απαιτήσεις μιας πολιτικής ασφάλειας πληροφορικής. Συνήθως απαιτείται από τους εργαζόμενους να συμμορφώνονται με τους ακόλουθους κανόνες κωδικού πρόσβασης:

 • Χρησιμοποιήστε ξεχωριστούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε λογαριασμό,
 • Να μην χρησιμοποιούνται προσωπικά στοιχεία ως κωδικοί πρόσβασης,
 • Άμεση αλλαγή προεπιλεγμένων κωδικών πρόσβασης λογαριασμών και συσκευών,
 • Χρησιμοποιήστε μεγάλους κωδικούς πρόσβασης που αποτελούνται από γράμματα, αριθμούς και ειδικούς χαρακτήρες.

Τέτοιες απαιτήσεις κωδικού πρόσβασης είναι επαχθείς και δύσκολο να εκπληρωθούν όταν οι εργαζόμενοι πρέπει να χρησιμοποιήσουν πολλές διαφορετικές εφαρμογές και λογισμικό.

Ευτυχώς, οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης αφαιρούν αυτές τις κουραστικές εργασίες από το πιάτο σας, καθιστώντας εύκολο να βρείτε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και να τους θυμάστε μαζί με τα σχετικά ονόματα χρήστη. Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης διασφαλίζουν επίσης ότι δεν συμπληρώνετε τα διαπιστευτήριά σας σε πλαστές ιστοσελίδες.

Ο διαχειριστής κωδικών πρόσβασης είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που διασφαλίζει ότι οι ισχυρές πολιτικές κωδικών πρόσβασης μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά χωρίς να επιβαρύνουν άσκοπα τους υπαλλήλους.

 • ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ PHISHING

Οι επιχειρήσεις στοχοποιούνται συνήθως από εγκληματίες του κυβερνοχώρου με το Business Email Compromise (BEC) , το οποίο είναι ένας τύπος απάτης ηλεκτρονικού ψαρέματος . Ενώ τα περισσότερα μηνύματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” μπορούν να εντοπιστούν εύκολα, πολλές επιθέσεις, ειδικά στοχευμένα μηνύματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος” μπορεί να είναι εξαιρετικά ρεαλιστικές και πολύ δύσκολο να εντοπιστούν.

Ο μόνος τρόπος για να προστατευθείτε αποτελεσματικά από το phishing είναι να μάθετε πώς να εντοπίζετε διαφορετικούς τύπους επιθέσεων phishing και να είστε προσεκτικοί.

3.ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΑΣ

Οι οργανισμοί συνήθως παρέχουν στους υπαλλήλους τους εργαλεία και συστήματα ασφαλείας για την προστασία τους από κυβερνοεπιθέσεις. Όμως οι κυβερνοεπιθέσεις δεν περιορίζονται στον χώρο εργασίας. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου συχνά κατασκευάζουν περίτεχνα σχέδια για να αποκτήσουν πρόσβαση στις προσωπικές πληροφορίες των εργαζομένων ενώ αυτοί λείπουν από την εργασία.

Οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για την εκτόξευση στοχευμένων κυβερνοεπιθέσεων που φαίνονται πιστευτές και είναι δύσκολο να αναγνωριστούν. Τα παρακάτω βήματα θα σας βοηθήσουν να προστατεύσετε τις πληροφορίες σας από το να πέσουν σε λάθος χέρια ενώ χρησιμοποιείτε το Διαδίκτυο:

 • ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ

Η κοινωνική μηχανική είναι συνήθως ένα από τα πρώτα βήματα σε περίπλοκες απάτες στον κυβερνοχώρο ή απάτες. Χρησιμοποιεί ψυχολογικούς χειρισμούς όπως τακτικές εκφοβισμού, επείγουσα ανάγκη κ.λπ. για να υποχρεώσει τους υπαλλήλους να αποκαλύπτουν εν γνώσει ή εν αγνοία τους ευαίσθητες πληροφορίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για phishing, πλαστοπροσωπία, κλοπή ταυτότητας ή για περαιτέρω επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Η κύρια άμυνά σας ενάντια στην κοινωνική μηχανική είναι να γνωρίζετε τις διαφορετικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται, να ακολουθείτε πάντα τις διαδικασίες της εταιρείας και να μην αποκαλύπτετε ποτέ ευαίσθητες πληροφορίες σε κανέναν χωρίς να επαληθεύσετε την ταυτότητά τους, ειδικά μέσω email ή τηλεφωνικών κλήσεων.

 • ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΙΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Η διαφύλαξη του απορρήτου μας στο διαδίκτυο, του ψηφιακού απορρήτου ή του απορρήτου στο Διαδίκτυο είναι δική μας ευθύνη. Όσο περισσότερες προσωπικές πληροφορίες κοινοποιούμε στο διαδίκτυο, τόσο πιο εύκολο γίνεται για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να χρησιμοποιούν την κοινωνική μηχανική για να μας στοχοποιήσουν.

Είναι σύνηθες να πρέπει να απαντάτε σε μυστικές ερωτήσεις κατά την ανάκτηση πρόσβασης στον λογαριασμό χρησιμοποιώντας την επιλογή “ξέχασα τον κωδικό πρόσβασης”. Επίσης, είναι σύνηθες, αν και ακατάλληλο, να χρησιμοποιείτε την ημερομηνία γέννησης, το έτος αποφοίτησης ή τους αριθμούς τηλεφώνου ως μέρος των κωδικών πρόσβασης. Έτσι, εάν τα προσωπικά μας στοιχεία είναι εύκολα προσβάσιμα σε όλους, γίνεται εύκολο να μαντέψουμε τους κωδικούς πρόσβασης ή τις απαντήσεις σε μυστικές ερωτήσεις.

Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε επιμελείς στην προστασία όχι μόνο των πληροφοριών που σχετίζονται με την εργασία, αλλά και των προσωπικών μας δεδομένων καθώς περιηγούμαστε στο διαδίκτυο. Είναι καλή πρακτική να χρησιμοποιείτε αξιόπιστες επεκτάσεις προγράμματος περιήγησης που αποκλείουν κρυφούς ιχνηλάτες και σενάρια και βελτιώνουν το απόρρητο ενώ είστε συνδεδεμένοι.

 • ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΤΕ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΣΑΣ

Το μάρκετινγκ και οι πωλητές, ειδικά εκείνοι σε μεγάλες εταιρείες λατρεύουν να γνωρίζουν τα πάντα για εσάς. Οι περισσότεροι ιστότοποι συλλέγουν και αποθηκεύουν τις πληροφορίες σας, οι οποίες αργότερα χρησιμοποιούνται για την προβολή στοχευμένων διαφημίσεων.

Ωστόσο, οι πληροφορίες σας είναι πολύτιμες όχι μόνο για τους επαγγελματίες του μάρκετινγκ αλλά και για τους χάκερ. Μπορούν να μάθουν πολλά για εσάς από το ιστορικό περιήγησής σας και τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για την κοινωνική μηχανική και την εκτόξευση στοχευμένων επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.

Ευτυχώς, τα προγράμματα περιήγησης ιστού, τα λειτουργικά συστήματα για κινητά και οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι έχουν ρυθμίσεις απορρήτου που προστατεύουν τις πληροφορίες σας. Αυτές οι ρυθμίσεις συνήθως αποκρύπτονται, επειδή τα προσωπικά σας στοιχεία έχουν μεγάλη αξία μάρκετινγκ για αυτούς.

Ακολουθεί μια λίστα σελίδων ορισμένων σημαντικών ιστότοπων όπου μπορείτε να βρείτε τις ρυθμίσεις απορρήτου σας:

Βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζετε αυστηρές ρυθμίσεις απορρήτου, ώστε τα δεδομένα σας να προστατεύονται.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο με υπέροχο και απίστευτα χρήσιμο περιεχόμενο, αλλά έχει επίσης πολλές δυσδιάκριτες παγίδες. Ένα μόνο φαινομενικά αβλαβές κλικ μπορεί να εκθέσει τα ευαίσθητα προσωπικά σας δεδομένα σε εγκληματίες ή να μολύνει τη συσκευή σας με κακόβουλο λογισμικό. Ακολουθώντας το παραπάνω σχέδιο κυβερνοασφάλειας τριών σημείων, μπορείτε να προστατευτείτε επαρκώς από τις περισσότερες κοινές απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Διαθέτει ο οργανισμός σας επαρκείς δικλείδες ασφαλείας στον κυβερνοχώρο; Εκπαιδεύετε τακτικά τους υπαλλήλους σας σε phishing, κακόβουλο λογισμικό και άλλες απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο; Κάντε κλικ στο κουμπί παρακάτω για να επικοινωνήσετε μαζί μας και να μάθετε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στη βελτίωση της στάσης του οργανισμού σας στον κυβερνοχώρο ασφάλειας.